Våre hunder

Finsk lapphund

har gamle aner. Samenes arbeidshund ble først registrert som rasehund av den typen vi kjenner i dag i 1968, da den daværende lapphundrasen, etablert i Finland i 1945, ble delt i lapsk vallhund og finsk lapphund, men hunden har levd på Nordkalotten i uminnelige tider. Forskningsarbeid utover 1970-tallet i Sameland la grunnlaget for en sunn, sterk og robust hund, og det registreres fortsatt inn nye hunder fra samene. Finsk lapphund har derfor en stor avlsbase med genetisk bredde. Gjennom århundrer har lapphunden fulgt samene og gjort nytte som reingjeter og vakthund. Moderne reindrift har redusert hundens oppgaver, og i dag er den vel så mye familiehund. Den finske lapphunden er trofast og sosial, lærevillig og vennlig. Den er en utholdende og glad turkamerat og har det gøy på agilitybanen, like gjerne som på lydighetstrening. Den gode luktesansen kombinert med nysgjerrighet og lærevillighet gjør den til en god spor- og ettersøkshund. Denne tålmodige og arbeidsomme hunden trenger likevel ikke å være i full aktivitet hele tiden, den nyter å slappe av og koble helt ut også. Finsk lapphund er en fargerik rase, og pelsen er kraftig og lettstelt. Den er noe under middels stor, kraftig bygd i forhold til størrelsen, med opprettstående ører. Den er intelligent, modig, rolig og lærevillig, vennlig og hengiven. To av våre tisper har røtter tilbake til norske samehunder, innregistrert på 1990-tallet, og dette synes vi er spesielt morsomt. Vi har en arv å ta vare på! I vår avl streber vi etter gode linjer med sunne, friske og godlynte hunder slik at lapphundens gode egenskaper, både fysisk og mentalt, vil føres videre til nye generasjoner, til glede for både familier og aktive hundefolk.

 

Lapsk vallhund

Lapsk vallhund – samisk gjeterhund – er, som navnet sier, samenes gjeterhund, og har sitt arbeidsområde som reingjeter over hele Nordkalotten. Den er modig og utholdende, selvstendig samtidig som den er samarbeidende og nært knyttet til familien sin. Det er en robust og sunn hund, elegant og vakker, bygget for hardt arbeid på vidda. Likevel trives den utmerket som familiehund og koser seg foran peisen. Lapsk vallhund passer for deg som liker friluftsliv og vil ha en trofast turkamerat, eller som vil ha en allsidig hund til lydighet, rallylydighet eller nesearbeid av ulike slag. Hunden er lærenem og arbeidsvillig, samtidig som den har den gode egenskapen at det ikke må skje noe hele tiden. Hundens historie er gammel, og den har fulgt samene i deres liv og arbeid i årtusener. Den har samme opphav som finsk lapphund, og de to rasene har i stor grad de samme egenskapene og bruksområdene. Vi kan tenke oss at den varianten som ligger bak dagens lapske vallhund, var langtraveren som kunne gjete over store områder, mens forløperen for finsk lapphund var galoppøren som fort kunne hente inn dyra. De var i utgangspunktet samme hund, og i et og samme kull kunne det være både korthårede og langhårede valper, og det skjer fortsatt i dag at slike kull fødes.Med utgangspunkt i de arktiske spisshundene, som både gjette rein, og holdt ulv og bjørn unna, varslet om fremmede, var med på jakt, og ellers var varme og gode familiehunder med plassen sin innafor døra til lavvoen eller gamma, ble lapsk vallhund etablert som rase av Finska Kennelklubben i 1945. På 60-tallet ble det tatt inn uregistrerte arbeidende hunder av lapphundtype fra Lappland for å stabilisere typen, og rasen ble delt i langhårede og korthårede hunder. De korthårede er dagens lapsk vallhund, mens de langhårede fikk rasenavnet lapphund i 1967, og er dagens finsk lapphund. Det innregistreres fortsatt arbeidende hunder fra reingjeterdistriktene som lapsk vallhund, og det legges vekt på god bredde i genmaterialet for å opprettholde en sunn og frisk rase med de opprinnelige

egenskapene intakt. Det er nettopp disse egenskapene som gjør at den egner seg godt til så mange ulike oppgaver i dag, både som turkamerat, treningskamerat, redningshund, sporhund, agility- eller rallylydighetshund.

 

For ytterligere informasjon om rasene, viser vi til

Norsk Lapphundklubb og Svenska Lapphundklubben.

Tixobambixo´s Hayli of Ther-Lia  "Lotta"

Tinttaraisen Virveliisa "Liisa"

Fjelldronningens Birka "Emma"

Fjällfarmens Warja "Warja"

Kvitsymras Fenta "Tessie"

Shacal Stalin "Felix"